Poznej moderní Izrael
Czech English

Přidejte si nás na facebook!

Izraelská kultura v listopadu 2011

Izraelská kultura v listopadu 2011

01. 11. 2011

ZOHAR FRESCO – Izraelský perkusionista a jeho trio

2. listopadu 2011, 21:00, klub Jazztime, Praha

Zohat FrescoNa začátku listopadu obohatí pražskou hudební scénu skvělý izraelský perkusionista Zohar Fresco. Magický zvuk a virtuozita tohoto mistra perkusí, obdivuhodné muzikantské kousky saxofonisty Daniela Zamira a preciznost i divoká energie linoucí se z klavíru Nitaye Hershkovitse, se výjimečně dobře doplňují v novém triu.

Skladby komponoval Zohar Fresco pod vlivem rytmů a melodií, vycházejících ze starověké biblické tradice a kultury. Tři úžasní hudebníci dokážou vtisknout svému vystoupení nevšední ráz, když propojují bytelné hudební kořeny s improvizací.

Koncert tria začíná ve 21:00 hodin v pražském klubu Jazztime.

www.zoharfresco.com / www.jmw.cz/eshop.php?akce=kondetail&id=389

 

KONCERT SVĚTLO POROZUMĚNÍ a Zohar Fresco

3. listopadu 2011, 21:00, Španělská synagoga, Praha

Světlo porozuměníSvětlo porozumění je jedinečný koncert, který probíhá netradičním způsobem, simultánně, ve Španělské synagoze a v kostele sv. Ducha, svatostáncích dvou největších evropských monoteistických náboženství, které v malebném prostředí Starého Města v Praze stojí v unikátním symbolickém sousedství. Právě ona symbolika přivedla organizátory k tomu uspořádat koncert na oslavu lidské pospolitosti a solidarity právě tam a vybrat účinkující z různých koutů žánrového spektra od klasické hudby, jazzu, alternativní hudby až po rock. Mezi letošními interprety koncertu Světlo porozumění se představí izraelský perkusionista Zohar Fresco.

www.bejt-praha.cz/koncerty.html

 

ANAT FORT – Mezinárodní festival jazzového piana

12. listopadu, 2011, 19:00, Kostel sv. Vavřince

Sobota 12. listopadu bude jedinečnou příležitostí poslechnout si sólový recitál izraelské pianistky Anat Fort při prvním z řady koncertů Mezinárodního festivalu jazzového piana v Praze.

Anat Fort vyrůstala v Izraeli, kde studovala klasický klavír. Od mala jí zajímala improvizace a bohatý kaleidoskop zvuků a vlivů se vepsal do jejího stylu hry. Teprve později ji studium ve Spojených státech přivedlo k hluboké lásce k jazzu.

V roce 1999 vydala Anat své první CD, které ji přivedlo ke spolupráci s bubeníkem Rolandem Schneiderem a baskytaristou Gary Wangem. Trio začalo brzy vystupovat po celém světě a v roce 2010 vydalo společnou desku s názvem And If.

www.anatfort.com / www.jmw.cz/eshop.php?akce=kondetail&id=397

 

LIAT COHEN

16. listopadu 2011, 19:30, Rudolfinum, Praha

Liat CohenNa pozvání Českého spolku pro komorní hudbu přijíždí do České republiky 16. listopadu izraelská kytaristka Liat Cohen, která vystoupí v doprovodu Pražákova kvarteta ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Na programu koncertu jsou skladby W. A. Mozarta, J. Gemrota , M. Castelnuova-Tedesca, nebo L. Boccheriniho.

www.liatcohen.com www.ceskafilharmonie.cz/content_koncerty2.php?datum=1321398000

 


KRUZENSTERN I PARAHOD – hudební festival ALTERNATIVA 2011

25. listopadu 2011, 19:00, hudební klub HooDoo, Praha

Karate-box-jazz – tak žertem říkají muzikanti izraelské skupiny Kruzenshtern I Parohod svému hudebnímu stylu, posmívajíce se pokusům o zařazení své hudby. Židovské melodie, hard-core skřípání zubů, progresivní rock a free jazz jsou rozpuštěné v překvapivě celistvém hudebním toku. Mocný zvuk skupiny a pronikavé melodie posluchače absolutně chytnou, ať už při živém hraní nebo při poslechu některého z alb skupiny. V jejich hudbě je jak hloubka a serióznost, tak nedbalost a legrace. Jejich hudbu tak můžete buď zahloubaně poslouchat, nebo od první minuty protančit.

www.parohod.net www.alternativa-festival.cz/detail/kruzenshtern-i-parohod-

 

TINA B. – THIS IS NOT ANOTHER BIENALLE

20. října – 13. listopadu 2011, Hotel Jalta (atomový kryt), Galerie (A)void, Vernon Projekt, BIO OKO a VŠUP

Tina.bFestival TINA B. 2011 představí už v říjnu v Praze výběr z kvalitního současného umění! Do metropole se letos již pošesté sjede až 100 umělců z celého světa. Od 20. října do 13. listopadu 2011 vystaví TINA B. nekonvenční „zelená“díla v několika lokacích po celé Praze. Jedním z hlavních útočišť současného umění se stane netradiční místo – atomový kryt pod hotelem Jalta v samotném centru Prahy, na Václavském náměstí číslo 45. Dalším centrem festivalu bude (A)void Gallery na náplavce pod Rašínovým nábřežím, kde budou k vidění výstavy i open-air instalace. TINA B. představí mnoho umělců také ve svých domácích prostorách – ve Vernon Projektu a v bytové Galerii Vernon v Praze 7 na Letné. Dvě festivalové sekce pak budou mít návštěvníci možnost zhlédnout ve zbrusu novém výstavním prostoru Vernon Depot, který sídlí v Holešovicích na adrese U Průhonu 22. TINA B. bude v neposlední řadě také promítat, a to v holešovickém kině BIO OKO. Pro ty, kdo rádi diskutují, je připravena debata v prostorách VŠUP na náměstí Jana Palacha 80 na žhavé téma tzv. ready made umění.

 

Izraelští umělci na festivalu TINA B.:

Angelika Sher – fotografka, Galerie Vernon (Jankovského 23): Survival

Eli Gur Arie – umělec, Vernon Depot (U Průhonu 22): Little Absurdities – Moderní umění z Izraele, Itálie a Švýcarska. Na výstavě představí svou video-instalaci také Naomi Leshem vyobrazující Tel Aviv v proměnách ročních období.

Noa Nahari – performance, Hotel Jalta (Václavské náměstí 45): Nesetkáváme se osobně. Místo toho používáme elektronická sociální média. Je osobní kontakt stále možný? To se dozvíme 11. 11. v rámci akce Exchange Radical Moments.

Shalom Thomas Neumann – umělec původem z Prahy, se v hotelu Jalta (Václavské náměstí 45) představí v rámci výstavy Eco Bio Goes Around the World – multisenzorické expozice umělců z celého světa. Přijďte se podívat na jehoNeo Nuky Madonna – Toxic Paradise žánru Fusion art.

http://www.tina-b.eu